Уеб програмиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уеб програмиране e термин, обхващащ множество значения, основно свързани с работата извършвана при разработването на уеб сайт за Интернет (WWW) или интранет (частна мрежа).[1] Уеб програмирането може да варира от разработването на най-простите статични единични страници от обикновен текст до най-сложните уеб-базирани интернет приложения, електронни бизнеси и услуги от типа на социалните мрежи. По-обширен списък на задачите, които уеб програмирането обикновено обхваща може да включва уеб дизайн, разработка на уеб приложения[2], разработване на уеб съдържание, писане на скриптове за клиент/сървър приложения, конфигурации за уеб сървър и мрежова сигурност и разработване на приложения за електронна търговия.[1] Сред професионалистите в областта на уеб програмирането терминът има по-скоро значение на аспектите, които не включват дизайн или това са по-скоро тези аспекти, които са ориентирани към изграждането на сайта, кодиране и писане на маркиращи езици като HTML.

За големите организации и бизнеси уеб програмистките екипи (тиймове) могат да се състоят от стотици уеб разработчици (програмисти). По-малките организации могат да се нуждаят от един перманентен или договорен (по проект) уебмастър или вторични изпълнители и позиции като графичен дизайнер и/или специалист-техник по информационни системи (ИТ специалист). Уеб програмирането може да бъде от типа съвместно разработване на приложения с участието на няколко департамента, а не само на един конкретно фокусиран върху тази дейност департамент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б What is Web Development? – Definition from Techopedia // Techopedia.com. Посетен на 7 декември 2018. (на английски)
  2. Web application development (англ.)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Web development в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​